Zo maak je in 1 minuut je doelen concreter én leuker!

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over doelen stellen en behalen, strategieën voor meer productiviteit en effectiviteit, en tips om meer tijd te krijgen voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Weinig maakt mij zo gelukkig als met een lege agenda plannen maken. Het begin van een nieuw jaar vind ik dus heerlijk: al die lege ruimte voor nieuwe ideeën en projecten!

Maar hoe doe je dat eigenlijk, goede doelen stellen?

Heel veel doelen worden nooit gehaald omdat ze te vaag zijn. Om betere doelen te stellen, die je wél kunt halen, heb ik een vrij simpele tip voor je: voeg een werkwoord toe.

Een doel zonder werkwoord is geen doel, maar slechts een onderwerp. 

Bijvoorbeeld: op mijn to-do lijstje stond al een paar weken een klusje voor in ons niet-meer-zo-heel-erg-nieuwe huis: ‘planken woonkamer’. Ja, ik wist zelf ook wel wat ik er mee bedoelde, namelijk dat ik na wilde gaan of de planken die we nog hadden uit het oude huis leuk stonden, of we ze misschien wilden schilderen, en wanneer we dan tijd hadden om ze op te hangen. Maar dat stond niet op m’n lijstje. Daarop stond ‘planken woonkamer’, en wekenlang deed ik er niets aan. 

Vaak bereiken we doelen niet omdat ze niet specifiek genoeg geformuleerd zijn. Mijn voorbeeld van ‘planken woonkamer’ was een doel zonder werkwoord. En zo had het nog lang op m’n lijstje kunnen staan.

Toen ik er nog een keer naar keek en een werkwoord toe wilde voegen zag ik meteen ook manieren om het doel specifieker en haalbaarder te maken. Ik splitste het op in de kleinere doelen waar het uit bestond: ‘oude planken van zolder halen en kijken of ze passen’, ‘bespreken met vriend J of we de planken eventueel willen schilderen’, ‘moment prikken om planken op te hangen’. 

En jouw doelen?

Elke maand stel ik je in de nieuwsbrief een paar vragen om verder over na te denken. Dit kun je alleen doen, maar natuurlijk ook met mij in een coachgesprek met mij

Om over na te denken: 

Heb jij ook doelen die al lang op je to-do lijstje staan, maar waar je niet aan begint? Welke doelen op je lijstje kun jij deze maand haalbaarder maken door er een werkwoord aan toe te voegen?


Als je meer dan 1 minuut hebt om naar je doelen te kijken, kun je nog verder gaan: voeg een specifieke datum toe. Dus: wanneer ga je die planken dan ophangen? Wanneer ga je je administratie bijwerken? Wanneer neem je een half uurtje om al je ideeën voor dat ene nieuwe, spannende project op te schrijven? 

Begin klein, voeg een werkwoord + een moment toe, en je doelen worden meteen een stuk overzichtelijker, en haalbaarder. Daardoor heb je weer tijd over voor andere dingen, die ook leuk zijn. 

Nog verder er over praten? Neem contact met me op voor een coachgesprek: samen maken we jouw doelen leuker, concreter en haalbaar. 

P.S. Oh ja, en die planken in de woonkamer? De oude planken bleken uiteindelijk niet te passen, dus op het lijstje staat nu dat we nieuwe planken gaan kopen. Op 18 februari, om precies te zijn.  

Tip

De Forest-app (kost 2 euro maar is dit meer dan waard) is geweldig als je je nu écht eens een tijdje wilt concentreren. Je stelt de timer in, een digitale boom gaat groeien, en als je tussentijds toch je telefoon gebruikt, gaat die boom dood. Dan heb je in plaats van een prachtige dennenboom, een verschrompeld stompje in je digitale bos staan. Treurig.

Aan het begin van de maand mijn nieuwsbrief in je inbox? Geef je dan hier op.

Zou jij wel meer tijd willen hebben?

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over doelen stellen en behalen, strategieën voor meer productiviteit en effectiviteit, en tips om meer tijd te krijgen voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Hoe doe je dat eigenlijk, goede doelen stellen? Doelen waar je blij en gemotiveerd van wordt, en die ook haalbaar zijn?

Hoe voorkom je dat je een planning maakt maar daar al na twee weken (of twee dagen…) op achterloopt? Hoe maak je een planning die je niet gevangen houdt, maar die juist flexibel is, en toch leidt tot de resultaten waar je op gehoopt had?

Hoe voorkom je dat je afgeleid wordt door je e-mail, kattengifjes, of de plotselinge noodzaak om nu echt je hele huis schoon te maken? Hoe zorg je dat je alleen werkt wanneer je dat echt wil, en niet wanneer je dat niet wil (hallo weekend!)?

Hoe krijg je meer tijd?

In de nieuwsbrief stel ik je iedere keer een paar vragen om verder over na te denken. Dit kun je alleen doen, maar natuurlijk ook met mij in een coachgesprek.

Als je denkt aan de doelen die je jezelf afgelopen maanden gesteld hebt, hoe vaak heb je die doelen dan bereikt? Als je denkt aan de manier waarop je je tijd indeelt, waar ben je dan tevreden over? Wat zou je willen veranderen?

Aan het begin van de maand mijn nieuwsbrief in je inbox? Geef je dan hier op!

Coaching

Plannen, doelen stellen en die halen zijn mijn superkracht. Ik heb een natuurlijk talent om grote projecten op te delen in kleinere stukjes, om in te schatten hoe lang iets duurt, en me daar vervolgens ook aan te houden. Het helpt mij enorm bij het combineren van al mijn verschillende werkzaamheden: van mijn werk als docent, tot mijn coachingspraktijk, en mijn werk als literatuurwetenschapper

Planner

In mijn coachingspraktijk help ik allerlei mensen die beter willen worden in plannen maken en die ook verwezenlijken. Ik werk met ZZP’ers, freelancers en andere professionals die efficiënter en effectiever willen werken. Ik reik hen praktische en concrete strategieën aan, en samen maken we meer tijd voor wat belangrijk is. 

Maar het is meer dan alleen een talent dat ik voor mezelf inzet: ik begeleid al ruim 10 jaar anderen bij het bereiken van hun doelen en het combineren van werk en privé. 

En dan dit: ik ben zelf een groot fan van podcasts. Eén van de podcasts die ik wekelijks luister is de Happier-podcast, gepresenteerd door de zussen Gretchen Rubin en Elizabeth Craft. Rubin schrijft boeken over gewoontes, productiviteit en, zoals de titel al suggereert, geluk. Samen met haar zus bespreken ze gewoontes die wel of niet goed werken voor hen, en dingen waar ze blij van worden. 

Aan het begin van de maand mijn nieuwsbrief in je inbox? Geef je dan hier op!