Zo maak je in 1 minuut je doelen concreter én leuker!

Elke maand nog meer tips die ik niet in m’n blog deel? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Weinig maakt mij zo gelukkig als met een lege agenda plannen maken. Het begin van een nieuw jaar vind ik dus heerlijk: al die lege ruimte voor nieuwe ideeën en projecten!

Maar hoe doe je dat eigenlijk, goede doelen stellen?

Heel veel doelen worden nooit gehaald omdat ze te vaag zijn. Om betere doelen te stellen, die je wél kunt halen, heb ik een vrij simpele tip voor je: voeg een werkwoord toe.

Een doel zonder werkwoord is geen doel, maar slechts een onderwerp. 

Bijvoorbeeld: op mijn to-do lijstje stond al een paar weken een klusje voor in ons niet-meer-zo-heel-erg-nieuwe huis: ‘planken woonkamer’. Ja, ik wist zelf ook wel wat ik er mee bedoelde, namelijk dat ik na wilde gaan of de planken die we nog hadden uit het oude huis leuk stonden, of we ze misschien wilden schilderen, en wanneer we dan tijd hadden om ze op te hangen. Maar dat stond niet op m’n lijstje. Daarop stond ‘planken woonkamer’, en wekenlang deed ik er niets aan. 

Vaak bereiken we doelen niet omdat ze niet specifiek genoeg geformuleerd zijn. Mijn voorbeeld van ‘planken woonkamer’ was een doel zonder werkwoord. En zo had het nog lang op m’n lijstje kunnen staan.

Toen ik er nog een keer naar keek en een werkwoord toe wilde voegen zag ik meteen ook manieren om het doel specifieker en haalbaarder te maken. Ik splitste het op in de kleinere doelen waar het uit bestond: ‘oude planken van zolder halen en kijken of ze passen’, ‘bespreken met vriend J of we de planken eventueel willen schilderen’, ‘moment prikken om planken op te hangen’. 

En jouw doelen?

Om over na te denken: 

— Heb jij ook doelen die al lang op je to-do lijstje staan, maar waar je niet aan begint? 
— Welke doelen op je lijstje kun jij deze maand haalbaarder maken door er een werkwoord aan toe te voegen?


Als je meer dan 1 minuut hebt om naar je doelen te kijken, kun je nog verder gaan: voeg een specifieke datum toe. Dus: wanneer ga je die planken dan ophangen? Wanneer ga je je administratie bijwerken? Wanneer neem je een half uurtje om al je ideeën voor dat ene nieuwe, spannende project op te schrijven? 

Begin klein, voeg een werkwoord + een moment toe, en je doelen worden meteen een stuk overzichtelijker, en haalbaarder. Daardoor heb je weer tijd over voor andere dingen, die ook leuk zijn. 

Nog verder er over praten? Neem contact met me op voor een coachgesprek: samen maken we jouw doelen leuker, concreter en haalbaar. 

P.S. Oh ja, en die planken in de woonkamer? De oude planken bleken uiteindelijk niet te passen, dus op het lijstje staat nu dat we nieuwe planken gaan kopen. Op 18 februari, om precies te zijn.  

Aan het begin van elke maand mijn nieuwsbrief in je inbox? Geef je dan hier op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *