Kleine verandering, groot effect: zo kreeg ik meer plezier in social media

De laatste week ga ik dagelijks over mijn Instagram-limiet heen. Ik heb die limiet ooit ingesteld omdat ik merkte dat ik van meer tijd op Instagram alleen maar gespannen en ongedurig werd. Maar toch heb ik de afgelopen week meer plezier in Instagram dan eerst.

Ik vind social media nogal snel overweldigend en onbevredigend: ik doe weinig met Facebook, en ben het wachtwoord van mijn Twitter-account al ruim een jaar kwijt. Instagram vind ik wat dat betreft het leukst: ik vind de interface overzichtelijk, en vind het concept van foto’s en teksten fijn. Ik kan ermee als het ware mijn eigen dagelijkse tijdschrift samenstellen. 

Toch merkte ik dat ik er vaak onrustig van werd. Ik scrollde ‘s ochtends vaak ergens tussen mijn ontbijt en gaan werken in. Ik had het gevoel dat ik ‘bij’ moest zijn maar dat dat niet lukte. Tegelijkertijd pakte ik vaak aan het einde van de dag automatisch mijn telefoon om nog snel even te scrollen. En als ik dan wel ‘bij’ was, ging ik op zoek naar andere accounts om dat knagende gevoel van onrust en onvrede in me te bevredigen. Dat gebeurde natuurlijk nooit.

Maar dat is de afgelopen weken anders. 

Tijd voor social media

Ik neem nu bewust de tijd om naar m’n Instagramfeed te kijken. Niet even snel tussendoor, maar met een kop thee erbij op de bank, of in m’n fijne stoel in m’n werkkamer. 

Vaak zet ik een half uurtje een timer, maar wat vooral helpt is dat ik echt tijd neem om te scrollen, te posten en comments achter te laten. Ik heb ook tijd om reacties achter te laten en nieuwe leuke accounts te ontdekken. 

Soms komt het er op een dag niet van om op m’n gemak naar Instagram te kijken: dan wordt het alsnog vaak even snel aan het einde van de dag comments en mijn favoriete accounts bekijken. Maar ik heb niet meer dat onbevredigende gevoel van niet ‘bij’ zijn. 

‘s Avonds niet 

Mijn nieuwe aanpak betekent niet dat ik me er ‘s avonds op de bank niet af en toe op betrap dat ik toch weer redelijk doelloos aan het scrollen ben. Het is gewoon te makkelijk om even m’n telefoon te pakken.

Dus leg ik m’n telefoon tegenwoordig rond een uur of 7 ‘s avonds boven in m’n werkkamer. Ik merk dat ik nog steeds als een reflex naar m’n telefoon wil pakken—en dan voel ik me wel redelijk suf. 

Tegelijkertijd weet ik dat er achter alle apps op m’n telefoon duizenden ontwikkelaars zitten wiens baan het is om mij zo vaak en zo lang mogelijk naar m’n telefoon te laten kijken. Het is dus ook niet gek dat het moeilijk is om dat te weerstaan. 

‘s Avonds is je vermogen om dingen te weerstaan sowieso minder. Het wordt opeens lastiger om jezelf te motiveren om op te staan van de bank, om niet te snoepen, of om niet naar je telefoon te grijpen. 

Door mijn telefoon in een andere kamer, op een andere verdieping te leggen, help ik mezelf een handje. En nu ik bewust tijd neem voor Instagram heb ik er weer veel plezier in, en ontmoet ik virtueel allemaal leuke mensen. 

Jij hebt zelf de keuze waar je je energie aan besteedt.

Uiteindelijk gaat het er niet om hoeveel tijd je aan social media besteedt. Of je wel of niet ‘s avonds zit te scrollen. Waar het om gaat is hoe je je er bij voelt. Jij hebt zelf de keuze over waar je je energie aan besteedt. Als je je naar, gespannen of geïrriteerd voelt nadat je iets doet—of dat nou social media is, met een bepaald iemand omgaan, of een bepaald iets eten—is dat een duidelijk teken dat deze gewoonte of situatie je niet blij maakt. En dan kun je er iets aan doen. Elke dag weer. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *